torstai 8. elokuuta 2013

Ponien SM Laaksolla, pe 2.8

105cm, avoin poneille
Viime viikolla torstaista sunnuntaihin järjestettiin siis neljän päivän mittaiset alue/kansalliset estekisat Laaksolla, jotka huipentui sunnuntaina ponien Suomen mestaruuksiin. Minulla oli sopivasti perjantai vapaa, joten pääsin paikalle kuvailemaan. Ja tällä kertaa viihdyin siellä melko pitkään, oli tosi kiva kisafiilis yllä, joten halusin kuvata ponien luokat loppuun. Olin kamera kourassa siis aika monen luokan ajan: metristä löytyy muutamasta vikasta ratsukosta kuvia, 105cm poneille avoimen luokan kuvasin kokonaan, samoin 4-5-vuotiaiden hevosten luokan sekä niin pikku- kuin isojenkin ponien SM-osakilpailuluokat.

105cm-luokassa ei paljoa lähtijöitä ollut, joten kuvamäärä jäi kyseisen luokan osalta melko vähäiseksi. Nuorten hevosten luokassa keskityin lähinnä yhden esteen kuvaamiseen, joka oli sinivalkoinen okseri. Vaikka ilma oli pilvinen, kuvat näyttävät vastavaloon otetuilta. Pitänee ensi kerralla säätää ainakin ISO-arvoa pienemmäksi, niin kohina vähenee.

Nuorten hevosten luokka

Pikkuponien SM-osakilpailuluokassa pääsin keskittymään kuvaamaan muutamaa eri estettä, joten fokuksen ei tarvinnut olla koko ajan vain yhdellä ainoalla esteellä. Tosin tähän tottuneena huomasin monta kertaa, että joku este saattoi mennä ohi. Minulla on tapana jäädä tuijottelemaan joskus liian pitkäksi aikaa juuri ottamaani kuvaa, joten saatan missata välillä hyvällä paikalla olevan esteen. No, näitä sattuu ja pitää opetella sen suhteen vähän skarpimmaksi.

Ensimmäinen kuvattava este pikkuponiluokassa
Ensimmäinen este oli siis ylhäällä olevassa kuvassa näkyvä. Muistan kyseisen esteen myös joltain aikaisemmilta Laakson kisoilta tältä vuodelta - ja se oli vielä samassa paikassakin! Ja muistan myös, että sain silloin kyseiseltä esteeltä hyviä kuvia. No niin kuin ehkä kuvasta saattaa huomata, niin ei käynyt nyt. En jotenkin tiedä mikä mättäsi, sillä en onnistunut saamaan juuri yhtään omasta mielestäni onnistunutta kuvaa tältä esteeltä. Yritin kuvanottohetkellä painaa mieleeni sen, että olisi hyvä, jos koko este näkyisi kuvassa. Mutta kappas, sehän ei melkein koskaan onnistunutkaan. Joten ainakin rajaus siis tökkii ja pahasti. Toinen on ehkä suoruus - suoristin kuvia niin, että tausta olisi siis suorassa. En sittenkään tiedä oliko se niin hyvä idea, koska nyt este on lähes poikkeuksetta joka kuvassa vinossa... Noo, onneksi kyseisestä luokasta on myös muilta esteiltä vähän laadukkaampia kuvia!

Sama ratsukko seuraavalla esteellä
Seuraava este oli sinivalkoinen pysty, jolta onnistuin joistain ratsukoista saamaan ihan onnistuneita kuvia. Tämä tosin vaati sen, että kyykistyin hieman estettä alemmalle tasolle - seisoin kentän laidalla nurmella vähän yläviistoon. Se ei haittaa, sai vähän reisijumppaa samalla ;-)

Vihreältä pystyltä otin vähän tiukemmin rajattuja ns. lähikuvamaisia kuvia. Se ei ole minulle kovin tyypillistä, mutta halusin yrittää. Este oli vähän hassusti muiden esteiden takana, joten kuvista ei tullut mitään ideaaleja, mutta pari ihan julkaisukelpoista räpsäsin.

Haravan olisi voinut muokata pois
Isojen ponien SM-osakilpailuluokassa oli siis täysin sama rata kuin pikkuponien, joten kuvattavat esteet eivät vaihtuneet. Eka kuvattava este pysyi sudenkuoppana edelleen, enkä tässäkään vaiheessa tajunnut keskittyä enemmän esteen rajaamiseen kameran kuvaruudulla. Tässä alla vielä sinivalkoiselta pystyltä pari lempparikuvaani, jotka ovat kyllä melko intensiivisiä ja siis tiukasti rajattuja, sillä este oli niin lähellä. Tykkään niistä, sillä ne ovat jotenkin erilaisia kuin yleensä ottamani kuvat. Joissain kyseisen esteen kuvissa oli tarkennus taas jostain ihmeen syystä ihan hakusessa, joissain se taas oli täysin bueno.

Vähän vino, mutta suoristukselle ei ollut tilaa


Jossain vaiheessa meinasi muuten kameralle käydä köpelösti. Luokkien välissä olevalla tauolla istuin nurmikolla tyytyväisenä kännykkääni selaillen, kun uudet hienot vesitykit lähtivät päälle kentän kastelua varten. No, enkös istunut sitten liian lähellä ja suihkuhan sieltä tuli. Alussa en ollut moksiskaan, mutta sitten aloin miettimään kameraa, sillä vettä nimittäin tuli aika lailla sen päälle. Se kuitenkin otti kuvia vielä ihan normaalisti, mutta hieman myöhemmin huomasin sen haisevan hieman oudolle, vähän niinkuin palaneelle. Sama haju seurasi vielä kotiinkin, joten päätin ottaa akun yöksi pois ja toivoa, ettei kamera räjähdä tai mitään. Onneksi haju lähti yön aikana ja selvittiin säikähdyksellä tästä kastumisesta (ainakin toivottavasti, ettei vikoja ilmaannu vielä jälkijunassa). Onnistuin myös hävittämään toisen objektiivin linssisuojuksen jonnekin... Tosin pitää vielä katsoa täältä kotoa tarkkaan, ettei se ole luikahtanut täällä jonnekin.

Toivottavasti tämä postaus ei ollut liian pitkä, ettekä aivan tylsistyneet jorinoistani! Kisatunnelma jatkuu - olin Laaksolla kuvailemassa finaaleja myös sunnuntaina, siitä teen erillisen postauksen (parempine) kuvineen huomenna. Palataan siis pian! Menen muuten sunnuntaina kuvaamaan Keravalle kenttäkisojen maasto-osuutta, jee!

2 kommenttia:

  1. Tuletko lauantainakin keravalle? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti en pääse, sillä töitä on tyhmään aikaan keskellä päivää - olisi ollut kyllä kiva tulla. Toivotaan että sunnuntaina on hyvä ilma, eikä ukkosta! :)

      Poista