perjantai 21. joulukuuta 2012

Häiritsevän kohteen poistaminen kuvasta

Eräs lukija toivoi tarkempaa postausta siitä, kuinka poistetaan jokin häiritsevä tekijä, esimerkiksi tolppa, kuvasta. Tässä tulee! Tapoja on varmaan lähes niin monta kuin on tekijöitäkin, joten oma tapani ei ole suinkaan ainut ja "oikea". Pyrin nyt kuitenkin esittelemään mahdollisimman tarkasti, kuinka itse jonkin kohteen kuvasta poistan Gimpin avulla.

TAPA 1.

Lähtötilanne, kuva avattuna Gimpiin:


Tässä vaiheessa kuvalle ei ole siis tehty vielä mitään. Aloitan työskentelyn vasemmassa yläkulmassa olevalla punaisella ympyröidyllä valitse suorakulmioita -työkalulla. Rajaan sillä pois halutun tolpan vierestä suorakulmion mallisen alueen, joka on rajattu punaisella (mittasuhteet ei välttämättä pidä paikkaansa, sillä lisäsin punaisen suorakulmion vasta jälkeen päin). Seuraavaksi valitsen muokkaa -> kopioi, jolloin ohjelma siis kopioi äsken piirtämäni suorakulmion tolpan vierestä.


Nyt kun suorakulmio on kopioitu, valitaan muokkaa -> liitä, jolloin se ilmestyy kuvan päälle. Nyt viedään se paikoilleen tolpan päälle kuvassa punaisella ympyröidyllä siirtotyökalulla. Tässä vaiheessa siis koko tolpan ei tarvitse olla suorakulmioalueen peitossa, vaan sitä aletaan työstämään pikkuhiljaa. Ylläolevassa kuvassa olen siirtänyt suorakulmion tolpan päälle ja zoomannut sitä lähemmäksi. Seuraavaksi muutetaan liitetty suorakulmio peilikuvaksi oranssilla rajatulla työkalulla klikkaamalla ensin työkalun aktiiviseksi ja sen jälkeen uudellen klikkaamalla suorakulmion päällä - tämä siis vain sen takia, että liitetty lehtialue muokkautuisi paremmin alkuperäiseen taustaan. Kun kaikki edellä mainitut asiat on tehty, on aika aloittaa suorakulmion sulauttaminen kuvaan turkoosilla ympyröidyllä tuhri-sormityökalulla. Sillä vedellään pieniä vetoja reunoihin, mahdollisimman huomaamattomia. Ollessasi lopputulokseen tyytyväinen (tavoitehan on, että se erottuisi alkuperäisestä taustasta mahdollisimman vähän) on aika aloittaa homma alusta eri kokoisten ja muotoisten suorakulmioiden valitsemisella niin kauan, kunnes koko tolppa on peitossa. 

Lopputulos:


Jos aivan pikkutarkkoja ollaan, kuvaanhan jäi tolppaa näkyviin vielä esteen tolpan taakse hiukan - sitä ei kuitenkaan näy niin konkreettisesti enkä usko kenenkään kiinnittävän siihen sen enempää huomiota, joten jätin sen paikoilleen. Vaikka tolppa ei varsinaisesti häirinnyt olemassa olollaan, on tausta nyt rauhallisemman näköinen ja siitä olisi voinut tehdä vielä paremman poistamalla sähköhärpäkkeen taustalta.

TAPA 2.

Tässä vielä toinen tapa, jolla myös muokkaan häiritseviä kohteita piiloon. Tavan valinta riippuu täysin siitä, kuinka monimutkainen poistettavaa aluetta ympäröivä tausta on - edellisessä esimerkissä oli montaa eri väriä niin paljon, että tällä toisella tavalla tehtynä olisi lopputulos saattanut näyttää epäaidolta.


Tämä tapa on siis nopeampi ja yksinkertaisempi toteuttaa, kunhan vain tausta on mahdollisimman yksivärinen, niinkuin esimerkkikuvassani. Tavoitteena on siis poistaa ainakin taustalla näkyvä lampputolppa, jotta taustasta tulisi rauhallisempi. Aloitetaan punaisella ympyröidyllä poimi värejä kuvasta -työkalulla, joka siis aktivoidaan ja klikataan sillä jotain aluetta mahdollisimman läheltä tolppaa. Näin ohjelma poimii värin ja sitä voi alkaa käyttämään. Seuraavaksi valitaan oranssilla ympyröity sivellin-työkalu, jolla ruvetaan yksinkertaisesti vain peittämään tolppaa ikään kuin maalaamalla.


Väliaikakuva, tässä on hyvää vauhtia jo tolppa poistumassa. Itse tykkään käyttää enemmän circle fuzzy -sivellintä, sillä se tekee pehmeämpää jälkeä kuin normaali circle, koon voi valita itse. Jos taivaan/taustan sävy jossain vaiheessa muuttuu, tehdään sama homma alusta uudestaan eli poimitaan väri ja lopuksi värit sulautetaan yhteen jo aikaisemmin esitellyllä tuhri-sormityökalulla.

Lopputulos:


Tämä toinen tapa oli siis paljon yksinkertaisempi ja nopeampi kuin ensimmäinen. Oman tyylinsä löytää kokeilemalla, mutta toivottavasti tämä valaisi edes hiukan muokkaustekniikkaani - mikäli jotain kysyttävää jäi, kysykää ihmeessä! Vastaan mielelläni. Tämän talvisen kuvan saattelemana tahdon toivottaa teille kaikille oikein ihanaa joulua, toivottavasti saatte viettää paljon aikaa läheistenne kanssa! Palataan viikon päästä matkani jälkeen!


4 kommenttia:

  1. Oi ihanaa, tämä auttaa ainakin itseäni ja varmasti monia muitakin! :) Kiitos, on ihanaa kun jaksat toteutella näitä toivottuja postauksia! :)

    Oikein rauhallista joulua sinulle ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mitään - hyvä, että tästä oli apua edes jollekin! :) Ja kiitos, kun aina jaksat kommentoida!

      Poista
  2. Nää tutorialit on aina kivoja - vaikka on tähänkin asti pärjännyt itseopiskelulla niin näistä saa aina uusia vinkkejä!

    Sulle olisi haastetta -> jorepallo.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentistasi ja haasteesta - vastaan siihen piakkoin! :)

      Poista