maanantai 1. huhtikuuta 2013

Erikoispostaus: Tästä lähdettiin

Wau teitä lukijoita on jo mahtavat 50, iso kiitos kaikille!! Sen kunniaksi päätin tehdä erikoispostauksen aiheesta, kun aloitin valokuvauksen. Yritän sisällyttää tähän jonkin verran tekstiä, mutta pääpaino on (huonoilla) kuvilla...

Sain kamerani keväällä 2008, joten sen on palvellut minua uskollisesti jo monta vuotta. Kerran alkuaikoina jouduin viemään sen huoltoon syystä, jota en enää muista (näyttöön ilmestyi "error" ja jotain muuta tekstiä, eikä kamera suostunut ottamaan yhtään kuvaa), mutta onneksi se on säilynyt suurimmaksi osaksi ehjänä - kopkopkop, täytyy koputtaa puuta. Kipinä valokuvaukseen syttyi, kun jotain nettigalleriaa selatessani sain ajatuksen, että minäkin haluan osata ottaa noin hienoja kuvia. Kyseessä oli taiteellinen uudenvuodenkuva, jossa joku tyttö oli tähtisädetikkujen tulella muodostanut vuosiluvun 2008 ulkona pimeässä. Lopulta säästettyäni rahaa monta kuukautta ja vanhempien synttärilahja-avustuksella sain vihdoin hommattua itselleni järjestelmäkameran.

ENSIMMÄISET KISAT

Ensimmäiset kuvaamani kisat olivat koulukisat Tuomarinkylässä toukokuussa 2008. Tällöin minulla ei ollut vielä toista objektiiviä, joten kuvasin kameran mukana tulleella 18-55mm. Muistin kuvausjäljen olleen paljon pahempaa, hehe ;) Tässä satoa ensimmäisistä kisoista. Olen silloin aikoinani rajannut niitä tosi tosi paljon, joten siitä saa syyttää outoa muotoa ja pikselimössöä, eikä valitettavasti alkuperäisiä ei ole jäljellä.






Ensimmäiset estekisat olivat Laaksossa kesäkuun alussa 2008. Minua harmittaa, kun vuosi-pari sitten tein kuvakansioiden täyssiivouksen, jolloin poistin siis kaikista oikeasti huonoimmat kuvat, joten niitä minulla ei ole näyttää. Näistäkään ei ollut alkuperäisiä jäljellä.






Jos ihan totta puhutaan, muistin jäljen olevan paljon pahempaa - etenkin, kun kyseiset kuvat on otettu lyhyemmällä putkella. Muokkailin niitä aikoinani tosi paljon rajaamalla yms., joten ne näyttävät sen takia niin läheltä otetuilta. Ostin pidemmän objektiivin, 55-200mm, syksyllä 2008. Keväällä 2009 minulla oli siis jo se käytössä, tässä kuvausjälkeä:






Aivan järkyttävästi rajattuja ainakin nuo laukkakuvat - ja niitähän löytyy koko kansion täydeltä! Neliömäisiä ja aivan liian tiukasti rajattuja. Ponin pääkuva on ihan kiva, mutta alin kuva taas melko puhkipalanut ja vastavaloon otettu. Tuohon aikaan en ymmärtänyt kameran asetuksista vielä paljoa. Vaikka kuvausjälki ei muutaman vuoden takaa niin järkyttävää olekaan kuin muistin, toivon kehitystä silti tapahtuneen.

Piakkoin starttaa ulkokisakausi, jota odotan innolla! Hankin pari päivää sitten uuden tietokoneen näytön entisen tilalle - nyt kelpaa muokkailla kuvia tuhat kertaa paremmalla näytöllä. Entinen näyttöni oli siis tosi monta vuotta vanha mötikkä, joka itsestään muutti välillä väriä keltaisesta punaiseen. Nyt ajattelin, että oli vihdoin korkea aika hommata uusi! Ihanaa kevättä kaikille ja palaillaan taas pian!

5 kommenttia:

  1. Oot kyllä kehittynyt tosi paljon valokuvauksessa!:) Mun on nyt pakko kysyy, että miten noihin vesileimoihin tohon tekstiin saa rajat? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai siis tekstiin reunat :D

      Poista
    2. Voi kiitos! Tekstiin saat reunat seuraavin keinoin (tämä ei muuten toimi joka fonttiin, ei esimerkiksi liian ohuisiin):

      1. Lisää haluamasi värinen teksti ihan normaalisti Gimpiin halutun väriselle pohjalle (itse menen aina suotimet -> text -> FreeType)
      2. Kun teksti on valittuna tasona, klikkaa työkalua "valitse osia kuvasta värien mukaan", tämä punaisella ympyröity siis: http://s242.photobucket.com/user/Nonsku/media/neuvo_zps988d982c.jpg.html ja sen valittuasi klikkaa tekstiä. Nyt teksti pitäisi olla ikäänkuin valittuna, toisin sanoen sen ympärillä liikkuu rajat.
      3. Seuraavaksi valitse -> laajenna ja lisää siihen sopiva luku, itse käytän yleensä kakkosta ja paina ok
      4. Nyt tekstin pitäisi siis näyttää tältä: http://s242.photobucket.com/user/Nonsku/media/neuvo2_zpsdd0e20ad.jpg.html
      5. Nyt valitset pohjimmaisen tason taso -> pino -> valitse pohjimmainen taso, minkä jälkeen valitset väreistä haluamasi reunan väri (yleensä siis musta) ja rupeat värittämään niitä siveltimellä tähän tapaan: http://s242.photobucket.com/user/Nonsku/media/neuvo3_zps3e62bd3b.jpg.html ei ole siis väliä minne sitä väriä huiskit, koska se todellakin pysyy vain viivojen sisällä :D
      Ja näin pitäisi reunojen olla valmiit!

      Toivottavasti sait tästä jotain selkoa! Voisinkin tehdä tästä vielä postauksen, jotta muillekin apua kaipaaville olisi vinkkejä :)

      Poista
    3. Jeejee, kiitos paljon! Tästä sun blogista on ollut mulle tosi paljon apua, olet ihana kun jaksat neuvoa:)

      Poista
    4. Kiitos kovasti, ihanaa kun on aktiivisia seuraajia ja hyvä, että näistä on oikeasti ollut apua jollekin! :)

      Poista