keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Kuvien muokkaus, osa II

Tein lähes tismalleen vuosi sitten postauksen tavastani muokata kuvia. Päätin nyt jakaa kanssanne ajatuksia samasta aiheesta vielä toisen postauksen verran, kertoen tällä kertaa hieman erilaisia vinkkejä - viime maaliskuun postauksessa kun on koottuna lähinnä vain perusmuokkaus. Muokkausvälineenä toimii edelleen hyväksi havaittu Gimp 2. Toivottavasti saatte näistä uusia vinkkejä!

1. Kuvan normalisointi
Tätä en harrasta läheskään kaikkien kuvien kanssa, koska sillä ei ole ollenkaan vaikutusta ns. normaalin värisiin kuviin. Kuitenkin jos kuva on esimerkiksi säästä johtuen liian tumma, on normalisointi hyvä tapa muuttaa kuvan värejä nimensä mukaisesti normaalimmiksi eli vaaleammiksi. Gimpillä sen tekeminen on todella helppoa ja yksinkertaista:
Ensin avaa kuva normaalisti, sen jälkeen Taso -> Värit -> Automaattinen -> Normalisoi 

Alla olevista esimerkkikuvista näkyy, mitä kuvan normalisoinnilla voi parhaimmillaan saada aikaan. Vasemmalla on täysin muokkaamaton alkuperäinen kuva, oikean puolimmaiselle kuvalle ei ole tehty mitään muuta kuin normalisointi.



2. Valkotasapaino
Valkotasapainon säätämistä käytetään siihen, miltä valkoinen sävyalue näyttää kuvassa. Sen pitäisi olla valkoinen (ei kuitenkaan ylivalottunut), eikä esimerkiksi kellertävä - saman värinen kuin miltä se näyttää paljaalla silmällä katsottuna. Itse käytän kameran asetuksissa automaattista valkotasapainonsäätöä, mutta silti yleensä muokkaan sitä kuvasta myös koneella. Gimpistä automaattinen valkotasapainonsäätö löytyy samasta paikasta kuin kuvan normalisointikin eli:
Taso -> Värit -> Automaattinen -> Valkotasapaino  

Alla kaksi erilaista esimerkkikuvaa (vasemmalla taas täysin muokkaamaton, oikealla vain valkotasapainoa säädetty), joista toinen otettu ulkona ja toinen sisällä. Etenkin jälkimmäisestä huomaa hyvin kellertävyyden katoamisen valkotasapainoa säätämällä.




3. Kuvan terävöinti
Kävin viime syksynä koulussa kurssin, jossa opeteltiin tekemään alkeellisia kotisivuja lähinnä siis matkatoimistoille ja samalla kurssilla sivuttiin lyhyesti myös kuvanmuokkausta Adobe Photoshopin avulla. Tällä kurssilla opin opettajan painotuksesta, että jos kuvat tulevat nettiin, on niiden terävöinti tärkeää. Rupesin etsimään samaa ominaisuutta Gimpistä ja pienen seikkailun jälkeen se löytyikin. Ominaisuus on mitä yksinkertaisin käyttää.
Suotimet -> Paranna -> Terävöinti

Terävöinti-ikkunassa olevaa esikatselukuvaketta saa siirrettyä, joten sitä kannattaa käyttää hyödyksi siirtämällä se johonkin tärkeään kohtaan kuvassa (esimerkiksi hevosen päähän tai turpaan). Tämän jälkeen terävöinnin voimakkuuden saa itse valita säätimestä, itse käytän yleensä väliä noin 40-50, sillä liikaa säädettäessä kuva muuttaa pikselimössöksi.

Alla olevista esimerkkikuvista vasen on taas täysin muokkaamaton ja oikea terävöity. Ehkä niin selkeää eroa ei huomaa, mutta etenkin kun kuvia pienentelee, laatu kärsii ja näin ollen terävöinti on paikallaan.

 

4. Sovellus älypuhelimiin
Vielä näin lopuksi ajattelin jakaa teille mahtavan vinkin, jonka sain kaveriltani. Nimittäin ilmainen sovellus nimeltä PicsArt, joka on saatavilla ainakin Androidille sekä iPhonelle. Kuvanmuokkausohjelmalla voi tehdä vaikka mitä ja näin ollen saada ne puhelimellakin räpsityt kuvat paremman näköisiksi. Erittäin monipuolinen ja hauska, ja sen seurassa vierähtää tovi jos toinenkin. Suosittelen!


5 kommenttia:

  1. Moikka Noonuska. Kiitos taas hyvistä vinkeistä. Haleja. T. Erja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon ihana Erjuska ja haleja sinnekin! :) Hyvä, jos vinkeistä oli jotain apua!

      Poista
  2. Jos lisää gimpillä vesileimoja kuviin, niin täytyykö kaikkiin kuviin lisätä se vesileima erikseen vai pystyykö sen lisäämään niin kun kaikkiin silleen yhtä aikaa? Toivottavasti ymmärsit mitä tarkoitan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en ainakaan ole löytänyt sellaista ominaisuutta Gimpistä vaan lisään ne aina jokaiseen kuvaan erikseen :) Toki jos sinulla on kuvia kuvat.fi-palvelussa, siellä onnistuu vesileiman lisääminen kaikkiin kuviin kerralla. Eli ensiksi teet vesileiman Gimpillä ja sen jälkeen siirrät sen kuvat.fi-sivustolla olevaan vesileimakansioon (sieltä voi valita myös, mihin kohtaa kuvaa leiman haluaa laittaa yms.) ja näin saat sen lisättyä kerralla kaikkiin kuviin, jos kuva-albumissa on asetuksista valittu vesileiman käyttö. On vaikeaa saada tehtyä juuri oikean kokoinen vesileima, ettei se näytä kamalan tyhmältä ja liian isolta kuvissa, joten tästä syystä olen lisännyt ne aina itse jokaiseen kuvaan erikseen Gimpissä - vaikka se onkin paljon työläämpää ja hitaampaa :) Toivottavasti vastauksesta oli hyötyä ja kysy ihmeessä lisää, jos jotakin jäi epäselväksi!

      Poista
    2. Ookkei, kiitoksia vastauksestasi! :)

      Poista