keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Näin teet tekstiin reunat Gimpillä

Eräs anonyymi lukija kysyi neuvoa, kuinka Gimpillä saa tehtyä tekstiin reunat. Siitä sain idean rustailla aiheesta kokonaisen postauksen, jotta muutkin mahdollisesti saman kysymyksen kanssa painiskelevat saisivat apua ja vinkkejä. On varmasti myös monia muitakin vielä toimivampia tapoja tehdä reunat tekstiin, mutta tässä yksi tapa, jota yleensä käytän. Huonona puolena mainittakoon, että tämä ei valitettavasti toimi ihan jokaiseen fonttiin, esimerkiksi liian ohueeseen. Aloitetaan!

1.  Avaa normaaliin tapaan halutun väriselle pohjalle tekstisi, itse teen sen aina tätä kautta: Suotimet -> Text -> FreeType

2. Kun teksti on valittuna tasona (niin kuin se normaalisti siis on heti lisättyäsi sen), valitse työkalu "valitse osia kuvasta värien mukaan", joka on alla olevassa kuvassa punaisella ympyröitynä. Tämän jälkeen klikkaa tekstiä, jolloin sen pitäisi muuttua ns. valituksi eli sen ympärillä liikkuu rajat (ei näy siis vielä kuvassa)

 
3.  Seuraavaksi mene Valitse -> Laajenna ja lisää siihen sopiva luku, itse käytän yleensä kakkosta ja paina ok. Nyt tekstin pitäisi näyttää alla olevan kuvan kaltaiselta.


4. Tämän jälkeen valitset taas pohjimmaisen tason (Taso -> Pino -> Valitse pohjimmainen taso tai käyttämällä näppäinpikakomentoja end tai page down, vastaavasti päällimmäisen tason saa home tai page up), minkä jälkeen valitset väreistä haluamasi reunan värin ja rupeat siveltimellä värittämään reunoja. Ei ole siis oikeasti väliä minne sitä väriä huiskii, koska sen pitäisi pysyä vain reunojen sisällä, joten niiden tekeminen on hyvin vaivatonta ja lopputuloksesta tulee siisti.

 
5. Ja näin reunat ovat valmiit! Voit lisätä tekstiin ihan normaalisti varjoja yms., mitä haluatkaan. Älkää ihmetelkö alla olevan kuvan fontin erilaisuutta - tein sen äsken, kun taas muut tässä postauksessa olevat print screenit on otettu eilen.


Toivottavasti saitte uusia vinkkejä tästä ja mikäli joku jäi askarruttamaan mieltä, aina saa kysyä!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti