maanantai 21. tammikuuta 2013

Näin onnistut estekuvauksessa


Tein aikaisemmin viikko sitten samanlaisen toivepostauksen kouluratsastuksesta ja nyt on vuorossa esteratsastus. Ohjeeni esteratsastuksen kuvailuun ovat melko suurimmaksi osin samoja kuin kouluratsastukseenkin, mutta koitan saada mukaan myös joitain uusia ja vielä mainitsemattomia huomioita.

Esteratsastuksen kuvaaminen on omalla tavalla haastavampaa kuin kouluratsastuksen. Yleensä radalla on vain pari estettä, joilta tulee onnistuneita kuvia ja jos menetät tämän esteen, et voi tehdä enää mitään - kyseisen ratsukon kohdalla lopputulos saattaa olla nolla onnistunutta kuvaa. Minulle on käynyt näin monta kertaa ja tietysti se harmittaa, sillä keskittää katseensa vain niiden tietyille esteille ja kun se menee epähuomiossa ohi, rataa ei voi kelata taakse päin. Estekisoissa kuvia tulee otettua huomattavasti vähemmän kuin koulukisoissa, joten tämän takia myös hyvien kuvien mahdollisuus on pienempi. Seuraavat vinkit kannattaa pitää mielessä ensi kerralla estekisoissa kuvatessa:

1. Asetu kentän reunalla paikkaan, josta saat mahdollisimman monelta esteeltä hyviä kuvia.
Kuvauspaikan valinta on kaiken A ja O, se on kaikista tärkein asia kuvien onnistumisen kannalta. Hyviin kuviin tarvitaan myös tuuria matkaan, sillä on täysin sattumaa millainen rata kentällä odottaa ja kuinka esteet on sijoiteltu katsomoon nähden - saattaa olla, että siellä on monia esteitä, joilta saa onnistuneita kuvia tai sitten huonoimmassa tapauksessa ei yhdeltäkään. Ensimmäisten ratsukkojen kuvailu meneekin usein hieman arpapeliksi, sillä en ole vielä ehtinyt tutustua rataan. Ihannetapaus olisi, että pääsisi paikan päälle jo hyvissä ajoin ennen luokan alkua, jolloin jäisi aikaa tutustua rataan etukäteen ja näin osaa valita paremmin kuvauspaikan (itsellenihän ei käy näin koskaan, sillä olen myöhässä joka paikasta....).

Hyvästä kuvauspaikasta saa vähintään yhdeltä esteeltä hyviä kuvia, mieluiten useimmalta. Mielestäni kuitenkin laatu korvaa määrän eli kannattaa mieluummin keskittyä yhteen esteeseen kuin kuvata miljoonalta esteeltä huonoja kuvia - ketään ei välttämättä kiinnosta nähdä kuvia hyppäävän hevosen takapuolesta. Itse tykkään hieman viistosta otetuista kuvista. Toisinaan myös suoraan edestä päin otetut kuvat miellyttävät silmääni - tällöin usein kannattaa ottaa pystykuvia vaakakuvien sijaan.

Esimerkkeinä hieman viistosta, suoraan edestä ja suoraan sivusta otetut kuvat

2. Kiinnitä huomiota hypyn vaiheisiin.
Kuvan ottaminen oikeaan aikaan on tärkeää. Jos kamerassasi on sarjakuvaus, kokeile sen käyttämistä, sillä se helpottaa kuvaamista paljon. Mielestäni parhaat kuvat tulevat joko heti ponnistuksen jälkeen, kun hevosen takakaviot ovat jo irti maasta tai kun hevonen liitää suorassa esteen päällä. Juuri ponnistamassa oleva hevonen näyttää kuvassa yleensä aina liian tukevalta, eikä siihen tule samanlaista liikkeen flowta. Liian myöhään otetussa kuvassa taas hevonen on jo laskeutumassa esteeltä, mikä ei myöskään näytä kivalta.

Havainnollistamassa samalta esteeltä otetut kuvat liian aikaisin, sopivaan aikaan ja liian myöhään

3. Kiinnitä huomiota rajaukseen. 
Kuviahan voi muokata ja rajata paljonkin jälkikäteen, mutta tällä tarkoitan kuvausottohetkellä kohteen sommittelua kuvaruutuun jne. Itse pyrin aina siihen, että vaakakuvassa este näkyy kokonaan ja pystykuvassa edes kaikki puomit - näin kuvasta saa kokonaisemman vaikutelman. Kuva näyttää yleensä aina paremmalta, jos menosuuntaan jää hieman enemmän tilaa kuin tulosuuntaan. Otosta ei kannata muutenkaan rajata liian tiiviiksi paketiksi vaan on aina parempi, jos koko kohteen ympärille jää jonkin verran tilaa sekä sivuille että ylös ja alas. On parempi ottaa kuva hieman liian kaukaa (ei tietenkään liian) ja rajata koneella sopivaksi kuin kuvata lähes ratsukon ääriviivoja pitkin.

4. Vältä vastavaloon kuvaamista.
Myös tämä liittyy kuvauspaikan valintaan; kannattaa aina katsoa, mistä suunnasta aurinko paistaa ja näin ollen välttää kuvaamista vastavaloon. Itse myönnän harrastaneeni tätä melko usein, sillä esimerkiksi Laaksolla ei huonolla tuurilla löydy yhtäkään vastavalotonta paikkaa. Vastavaloon kuvaaminen huonontaa kuvan laatua mielettömästi.

Samoissa kisoissa sama ratsukko kuvattuna vastavaloon ja ei-vastavaloon

5. Kiinnitä huomiota taustaan.
Ja etenkin siihen, että tausta on suorassa. Minulla oli jossain vaiheessa paha tapa keskittyä vain kuvattavaan ratsukkoon ja unohtaa tausta kokonaan, jolloin lopputuloksena oli aivan vino horisontti - onneksi muokkaaminen on vielä jälkikäteen koneella mahdollista, mutta helpottaa huomattavasti kuvien jälkikäsittelyä ja säästää aikaa, kun tähän kiinnittää huomiota jo itse kuvaustilanteessa. Taustan suorassa pysymisen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota taustassa häiritseviin asioihin, kuten ehkäpä yleisimpänä sähkö- ja valotolppiin.
    
6. Muista ottaa myös laukkakuvia.
Vaikka estekisoissa estekuvat ovat pääasia, myös muunlaiset kuvat tuovat mukavaa vaihtelua ja minulla onkin yleensä tapana ottaa myös laukka- tai pääkuvia ratsukoista.


Näiden vinkkien lisäksi kannattaa lukea koulupostaus ja etenkin sen tasovinkit, sillä ne pätevät myös estekuvaukseen. Kuvien jälkikäsittely (rajaus, värien muokkaus jne.) on tärkeää, sillä ne tekevät kuvista yhä parempia.

6 kommenttia:

  1. Tosi kiva tämäkin ;) pitää muistaa sitten kun seuraavan kerran pääsen kisoja kuvailemaan :)

    VastaaPoista
  2. Kiva pari nämä kaksi postausta, hyviä peruskuvauksen vinkkejä :) Olisin toivonut kuitenkin ehkä enemmän erilaisia kuvia tukevia kuvausvinkkejä, näiden keksiminen ei paljon vaadi ja näitä noudattaen tulee kyllä ihan hyviä peruskuvia, muttei mitään erityisempää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos asiallisesta palautteestasi ja kommentistasi :) Itse keskityn vain lähinnä peruskuvien ottamiseen, joten sikäli kokemusta ei löydy erikoisemmasta - toki voin hieman syvempilaatuisen postauksen aiheesta joskus rustailla.

      Poista
  3. Pakko kommentoida :D Tuo viimeinen mallikuva laukasta, ehkä siihen olisi jonkun toisen voinut valita kun tuo hevonen on juuri paskomassa :D Hyvä tilannekuva kyllä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh hahahaa, enpä ole sitä aikaisemmin huomannutkaan :D

      Poista