maanantai 19. marraskuuta 2012

Kuvauskauden yhteenveto

Huhhuh, taas on aika lentänyt kuin siivillä suorastaan liian nopeasti - viime postauksestani on jo yli kuukaudenpäivät aikaa, suuret pahoitteluni. Olen kovasti halunnut blogia päivitellä, mutta aika ja energia eivät ole yksinkertaisesti riittäneet. Työharjoittelua on enää kolmisen viikkoa jäljellä, joten sen jälkeen minulla on taas enemmän aikaa keskittyä kuvaamisiin. En ole itse asiassa juuri kameraa kädessäni pitänyt viime postauksen jälkeen! Toivotaan, että asiaan tulee piakkoin muutos.

Lähiaikojen suunnitelmissa olisi piipahtaa kuvaamassa joissain lähitallien (todennäköisesti Tuomarinkylä) kisoissa - kovin pitkälle en viitsi lähteä, sillä kuvausjälki ei maneesissa ole suuren vaivan arvoista ja se lähinnä vaan turhauttaa. Odotan lumen tuloa ja sitä, että pääsisi ottamaan hevosista kivoja talvisia kuvia, esimerkiksi hankitreeneistä. Toivottavasti tänne eteläänkin saadaan jossain vaiheessa talvea kunnon lumipeite ja hanki! Ravitkin voisivat olla yksi mukava vaihtoehto, tosin vasta lumen tultua, sillä ulkona on nyt tylsän harmaata.

Ulkokuvauskausi siis tuli ja meni. Tämän vuoden ensimmäisinä kisoina maaliskuussa toimi Helsingin Ratsastajien esteharjoituskilpailut, joihin lähdin kokeilumielessä ja niin kuin arvata saattaa, kuvista tuli melko järkyttäviä.

 
Alkanut kuvauskausi jatkui heti huhtikuussa ensimmäisillä ulkokisoilla Husössa. Nämä seuraestekisat järjestettiin 15.4 ja olin innoissani menossa kuvaamaan, sillä en ollut koskaan aikaisemmin käynyt kyseisessä paikassa. Husö on siitä legendaarinen paikka, että nykyään hevosia kovin pelkäävä äitini on joskus pienenä tyttönä aloittanut (ja lopettanut) siellä ratsastuksen.


Toukokuussa kuvauskausi starttasi oikein kunnolla ja tämän kuun aikana olin peräti neljässä tapahtumassa kuvaamassa. Niistä ensimmäisenä oli 5.5 Tuomarinkylän Ratsastajien seuraestekisat. Niissä en tosin kauaa ollutkaan eikä kuvasato laadullaan päätä huimaa, mutta ainakin muutama kuva löytyy.


Heti seuraavana päivänä olikin mukavaa vaihtelua tuova match show Jokelassa. Jo tästä alkukaudesta näkee, että olen liikaa esteisiin painottunut - siitä syystä kaikki hieman tästä pomppimisesta poikkeavat antavat kivaa lisäpotkut kuvaamiseen. Ei sillä, että esteissäkään mitään vikaa olisi. Lähdin Jokelaan pääasiassa tsemppaamaan työkaveriani ja hänen hoitohevostaan, siinä sivussa napsin kuvia myös harvakseltaan muista, kuitenkin joka luokasta.


Tästä kolmen viikon päästä oli SM-koulukisat Laaksolla. Jee, ensimmäiset koulukisat sitten viime syksyn! Lähdin innoissani kuvaamaan, mutta valitettavasti aurinko + Laakson kenttä = not good. Lähes kaikki kuvat tulivat vastavaloon, mutta tärkeintä oli, että pääsin sentään kuvaamaan koulukisoja ja vielä hyvässä säässä. Lisäksi, eikä kuvatkaan olleet niin huonoja ja epäonnistuneita kuin muistin.


 Samana viikonloppuna oli vuorossa kansalliset estekisat Tuomarinkylän Ratsastajien järjestämänä. Taas saatiin nauttia ihanasta auringonpaisteesta. Näissä kisoissa uskaltauduin ensimmäistä kertaa myös eri katsomoon kuvaamaan kuin yleensä, näin sain vähän kaivattua erilaista perspektiiviä kuviin.


 Tässä vaiheessa ahkerasti alkaneeseen kuvauskauteen tuli yli kuukauden tauko, sillä minä karkasin Rodokselle lomailemaan. Seuraavan tartuin kameraan kuvatakseni kaviokkaita heinäkuussa Toto65-raveissa Vermossa. Oli mahtavaa päästä taas kuvaamaan raveja ihan mielettömän pitkästä aikaa. Ilma oli melko pilvinen, joten hienoin hohto kuvista jäi puuttumaan ja lisäksi ne ei jotenkin säväytä minua millään lailla, niistä puuttuu se kuuluisa jokin.


Pari päivää ravien jälkeen oli edessä taas paluu Husöön, tällä kertaa Husö Jumpin merkeissä. Tosin vain toviksi ennen työvuoron alkua. Tämän vuoksi en keskittynyt kuvaamiseen kovinkaan tosissani vaan räpselin kuvia sieltä täältä - sen näköistä on jälkikin. Luokkana oli hauska ja minulle ennennäkemätön piste-esteratsastus, joten myös siksi oli vaikeata kuvata, sillä ratsastaja sai itse hypätä esteet missä järjestyksessä tahansa. Ratsukoiden menoa oli kuitenkin kiva seurata ja suurin osa noudatti radoissaan samaa kaavaa. Kuva on sunnuntailta, jolloin olin myös paikalla.


Elokuun korkkasi Gumbölen Ratsastajien seuraestekisat. Paikka oli minulle uusi tuttavuus, joten lähdin mielelläni sinne kuvaamaan. En tiennyt mitä odottaa, mutta jaksoinkin olla kisat alusta loppuun. Kuvauspaikkana Gumböle oli ihan kiva, vaikka aurinko paistoikin. Kenttää pääsi lähes kokonaan kiertämään ympäriinsä, joten valinnanvaraa kuvauspaikan suhteen oli. Sinne menen mielelläni uudelleenkin!


Kuun alkupuolella oli luvassa minulle hieman erikoisempi kuvaustapahtuma: Nina Fagerströmin estevalmennus Tuomarinkylässä. Menin seuraamaan valmennusta suurella mielenkiinnolla ja yritin kuuntelemisen ohessa harrastaa kuvaustakin. Jokaisessa ryhmässä oli kolme ratsukkoa ja ryhmiä yhteensä kolme, tavoitteeni oli saada jokaisesta vähintään pari onnistunutta otosta julkaistavaksi. Toive täyttyi, vaikka toisista tuli parempia kuin toisista.


Reilun viikon päästä oli vuorossa Laaksolla Helsingin Ratsastajien kansalliset estekisat. Ilma oli melko pilvinen ja poutainen, mikä teki kuvaamisesta miellyttävää, kun ei tarvinnut taistella vastavalon kanssa. Radalla korkeimman onnistumisprosentin tarjosi ensimmäinen este, joka oli keltainen okseri.


Poni-ihmisten elokuuhun kuuluu yleensä oleellisena osana Vermon kansallinen poninäyttely, jossa myös minäkin vierailin tänä vuonna. Yleensä olen karttanut tapahtumaa, sillä siellä on kamerallisia ihmisiä miljoona ilman minuakin ja lisäksi minulla on edellisinä vuosina ollut kuvauskalusto rikki. Tapahtuma ei jostain syystä houkuttele minua, mutta tänä vuonna päätin tehdä poikkeuksen ja mennä kaverin ponia kannustamaan.

 
Tässä välissä ehdin piipahtaa Berliinissä. Syyskuun alussa oli vuorossa Helsingin Wiisikoiden alue-estekisat. Näistä kisoista ei ole paljoa mieleeni jäänyt, eikä siksi ole juuri mitään kerrottavaa. Sää näytti kuvien perusteella melko vaihtelevalta: välillä oli melko pilvistä, kun taas välillä aurinko porotti kunnolla.


ESRA:n aluemestaruudet olivat seuraavana viikonloppuna Laaksolla. Minulla on yleensä sama kohta, jossa näkötän kuvia ottamassa, mutta tällä kertaa hakeuduin muualle. Se kannatti, sillä kuvauspaikan ollessa hyvin (lue: liian) tuttu se antoi reilusti uutta perspektiiviä kuviin. Näiden kisojen tiimoilta ottamani kuva on tulossa erääseen lehteen.


Kauden toistaiseksi viimeiseksi (ulko)kuvaukseksi jäi Tuomarinkylän Ratsastajien aluekoulu. Oli kiva päästä vielä kertaalleen kuvaamaan koulua. Tarkennuksen kanssa oli pieniä ongelmia näissä kisoissa, joten osa kuvista ei näytä niin teräviltä kuin pitäisi. En tiedä mistä kyseinen ongelma johtuu, pitänee selvittää se seuraavalla kuvauskerralla. Hain kuvauspaikkaa melko moneen kertaan ja räpsin kuvia monesta eri kulmasta, mikä myös näkyy otoksissa. Niistä voi vertailla, mikä näyttää omaan silmään parhaimmalta.

 
Summa summarum: Näistä kuvista voi toivottavasti huomata jotain kehityksen poikasta tai vastaavasti taas alaspäin menoa. Omalla silmällä arvioidessani kehitystä näyttää tapahtuneen ehkä eniten kuvauskohteen sommittelussa tai siis olen oppinut kuvaamaan eri kulmista ja vertailemaan eri tasojen (alhaalta, ylhäältä) eroja. Itseäni miellyttää eniten hieman alaviistosta otetut kuvat ratsukkoon nähden ja siinä näen tapahtuneen kehitystä tämän kauden aikana. Toki parannettavaa löytyy aina, mutta näillä eväillä on hyvä jatkaa oppimista ensi kaudella. Kokonaisuutena tämä kausi oli kuvausrikas ja kävin kuvaamassa keskimääräistä enemmän kauden aikana - siihen olen tyytyväinen.

Ensi kaudella toivon pääseväni kuvaamaan perinteisten lajien lisäksi myös jotain itselle eksoottisempaa, esimerkiksi kenttäkisoja tai jotain muuta vastaavaa. Tekisin mielelläni myös kuvauksia talleilla. Katsotaan mitä ensi kausi tuo tullessaan! Postausideoita otetaan innolla vastaan!

2 kommenttia:

  1. Mä jo luulin että oot vallan unohtanu bloggailun :( onneks et!

    Jos sulla ei oo kuvia postailtavana niin haluaisitko tehdä jotain tutoja, esimerkiksi kuvan muokkaamisesta, miten poistetaan joku häiritsevä tolppa kuvasta? :)

    Auttaisi niin itseänikin kuin varmasti muitakin! :)

    Ps. https://www.facebook.com/photographybyjennar ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En suinkaan, postailuintoa on kyllä ollut, mutta aikaa vaan liian vähän! :) Toivottavasti nyt tilanne hieman muuttuu.

      Kiitos ideoista, tuommoisen "syvemmän" kuvien muokkaus -postauksen voisinkin toteuttaa :) Olen joskus tehnyt melko pintapuoleisen postauksen muokkauksesta, se löytyy täältä:
      http://noonankuvat.blogspot.fi/2012/03/kuvien-muokkaus.html mutta tosiaan voisin rustailla hieman yksityiskohtaisemmin myös.

      Wau, tosi hienoja kuvia sulla tuolla facebookissa! :) Tutkailen niitä vielä paremmalla ajalla!

      Poista